Geen berichten om weer te geven
fr - nl
Zelf je wormcompostbak maken

Benodigdheden

- Drie plastieken bakken/emmers van dezelfde grootte, die geen licht doorlaten en inelkaar passen.
- Een deksel.
- Een boor of schroevendraaier om gaatjes te maken in de bakken en het deksel.
- Een klein stukje stof, of muggengaas.
- Een "startpakket": ontbonden organische materiaal voorzien van wormen (eisenia foetida en eisenia andrei.)

Om dit startpakket te verkrijgen volstaat het contact op te nemen met een buurtcompost bij u in de buurt of met een compostmeester uit uw gemeente (via de lijst van Compostmeesters).


De stappen

1) De eerste bak, het "reservoir", zal dienen om het percolaat (sap van de compost) op te vangen. Deze mag in géén geval geperforeerd worden!2) Perforeer de bodem van de twee andere bakken met een interval van 3/4cm (diameter van de gaatjes: 8mm.)

3) Perforeer 4 gaatjes in het deksel voor verluchting.

4) Bevestig het muggengaas over de geperforeerde oppervlakte van het deksel.
5) Stapel uw bakken opeen en leg uw "startpakket" (organische materie + wormen) in de tweede bak (de middelste). Sluit alles af met het deksel.
In het begin is de bovenste bak niet verplicht. Hij zal in gebruik worden genomen zodra de eerste bak goed gevuld is en de wormen hun migratie beginnen (deze techniek zorgt ervoor dat de wormen op natuurlijke wijze gesorteerd worden!)It's showtime! Vanaf nu volstaat het om uw actieve bak met wormen regelmatig aan te vullen met organisch afval.Hier zijn nog enkele andere 'Home Made'-modellen in plastic en hout:En daarna??

- Na een maand zal uw wormcompostbak regelmatig percolaat produceren.

- Na 3 tot 6 maanden, afhankelijk van hoe vaak u gebruikt maakt van uw wormcompostbak en hoeveel materie uw wormcompostbak krijgt te verwerken, kan u uw geproduceerde compost oogsten.


Bekijk de volgende rubriek: Hoe het percolaat en de compost van uw wormcompostbak oogsten?