WORMS engage un.e Chargé.e de projet pour l'accompagnement de composts collectifs en Région bruxelloise
fr - nl
Help, vliegjes!

De beruchte vliegjes waar we ons zo aan ergeren

Er zijn twee type vliegen waar we vaak last van hebben wanneer we aan wormcompostering doen: De rouwmug en de Drosophila (fruitvliegjes of azijnvliegjes). Gewoonlijk is de Drososphila gemakkelijker te controleren, omdat zij minder vruchtbaar is en traag vliegt, de tegenpool van de rouwmug die zich snel voortplant en razendsnel is, en dus moeilijker om vanaf te geraken. De rouwmug houdt ervan om naar lichtbronnen te vliegen, naar vensters bijvoorbeeld, wat niet het geval is voor de Drosophila, zij blijft liever in de buurt van haar voedsel...

De verschijning van vliegjes kan verklaard worden doordat er meer afval in de wormcompostbak gelegd wordt dan de wormen kunnen verwerken of doordat het afval rechtstreeks toegankelijk is voor de vliegjes, en dat suikerhoudend afval dus niet bedekt is met enkele centimeters ander keukenafval. De eerste remedie tegen een invasie van vliegjes is simpelweg de wormcompostbak buitenplaatsen en openen om al een maximum van de ongewenste bezoekers te evacueren en je afval bedekken met enkele centimeters substraat (ontbindend materiaal gemengd met compost), een katoenen doekje, wat krantenpapier, een stuk karton of structurerend materiaal (houtsnippers, zoals voor caviakooien)... en de wormcompostbak even laten staan zonder hem te voeden gedurende twee weken.

Je kan ook kruiden (salie, lavendel...) vlakbij of zelfs in de wormcompostbak plaatsen om het reukvermogen van de vliegjes te verstoren en hen op deze manier op een afstand te houden. Spuit vooral geen chemisch insectendodend product! U riskeert namelijk gelijktijdig al uw wormen te doden!


De rouwmug : http://nl.wikipedia.org/wiki/Rouwmuggen


De Drosophila : http://nl.wikipedia.org/wiki/Drosophila_%28dier%29


Een derde soort vlieg kan ook opdagen, het gaat hier over de motmug (Psychodidae).
Zij vertoeft graag in een zeer vochtige omgeving.
De larven van de motmug leven overwegend in ondiep water, afvalwater rijk aan organisch afval, vandaar dat ze vaak te vinden zijn in de afvoerbuizen in badkamers of dat we hen in hun volwassen stadium rustend aantreffen op de muur in de badkamer.De motmug : http://nl.wikipedia.org/wiki/MotmuggenAnti-vliegjesspray: Recept van het Huis

1. ½ liter kokend water
2. 1 tl glycerine (apotheek)
3. 1 tl zwarte zeep
4. 1 tl alcohol van 60 tot 90°
5. Laten afkoelen
6. Regelmatig sproeien

Dit recept is niet schadelijk voor de wormen en andere ontbindende organismen die in de wormcompostbak aanwezig zijn.Andere variant:

Recept tegen vliegen, bladluizen, spinnen en rupsen, dit familierecept is al heel lang in gebruik.
Het product zorgt voor coating (bedekking) en verstikking.

1. 200 g zwarte zeep in 2 liter lauw water, goed oplossen.
2. Voeg 8 liter koud water toe en meng het.
3. Sprayen maar!

(4.) Door 500ml methanol toe te voegen en 8g zeezout, versterkt u het effect op parasiterende spinnen, bladluizen en rupsen.


U vindt het merendeel van de bovengenoemde ingrediënten bij de drogisterij en / of de apotheek.