WORMS engage un.e Chargé.e de projet pour l'accompagnement de composts collectifs en Région bruxelloise
fr - nl
Waar vind je compostwormen?

Je kan gemakkelijk gratis compostwormen krijgen.


Ten eerste, welke wormen heb je nodig ?

Zeker geen regenwormen! Regenwormen zijn de neven van de compostwormen die je nodig hebt, en doen niet hetzelfde werk. Zij geven de voorkeur aan materiaal dat al goed gecomposteerd is en transporteren dat tot 3 meter in de grond om die zo te verluchten. Eisenia foetidae, ook bekend als gestreepte- of rode wormpjes of Californische wormpjes (dit is weliswaar niet hun oorsprong...) of mest- of compost wormpjes zijn die, die je nodig hebt! Ze houden van vers materiaal in ontbinding, blijven aan de oppervlakte en gaan zelden dieper dan 30 cm in de grond. Zij kunnen de helft van hun gewicht tot hun eigen gewicht per dag eten en vermenigvuldigen zich razendsnel. Onder gunstige omstandigheden kan de bevolking elke 3 maanden verdubbelen! Het is zinloos om ze in twee te snijden om er meer te hebben, dit werkt niet en is niet goed voor de wormen.

Hier is hoe ze eruit zien !!!!!!!!!
Ten tweede, hoeveel heb je er nodig?

Veel! Laat geen 10 ongelukkigen uw afval eten, ze zullen snel sterven aan buikloop.
De ideale hoeveelheid wormen in termen van gewicht, moet ten minste gelijk zijn aan de dagelijkse hoeveelheid vers afval die u heeft. Voorzie er dubbel zoveel om meer kans op succes te hebben. Een gemiddelde, volwassen worm, weegt ongeveer 0,25 gram. Vermenigvuldig dat gewicht met 4 en u krijgt het aantal wormen dat nodig is.

Voorbeeld: Ik wil 250 gram per dag composteren, dan moet ik tussen 250 en 500 gram compost wormen hebben, tussen 1000 en 2000!

Ik zei u dat het er veel waren!. Je hoeft je geen zorgen te maken als je er niet zoveel vindt, ze vermenigvuldigen zich snel vanaf de leeftijd van 2 maanden. Je moet langzaam beginnen en de hoeveelheid te composteren materiaal geleidelijk verhogen. Om te zien of uw wormpjes zich vermenigvuldigen, moet je cocons vinden. Ze zijn klein, ovaal en geel.
Ten derde, waar kan je ze krijgen?


- ga naar een buur, een vriend, een collega, een familielid, die een échte compost heeft in zijn tuin (niet alleen een stapel hout en bladeren)

- of ga naar een compostmeester : kijk in de gids van de brusselse compostmeesters of via de website van de compostmeesters.

- Of u kunt contact opnemen met een buurtcompost in uw buurt. De compostbakken zitten meestal vol wormpjes. De Beheerders zullen je er met een grote glimlach geven! Om de dichtstbijzijnde buurtcompost te kennen
klik je HIER !!!!!!!!!!

- Voor de vrije en gratis uitwisseling van wormen, en om andere adressen te vinden (buiten Brussel) waar uw wormen kan verkrijgen, raden wij u aan om een kijkje te nemen op deze website: Plus 2 Vers

De vereniging is geen voorstander om wormpjes te kopen via internet (hoge kosten, onnodig transport, herkomst soms onbekend).


Wormen zijn levende wezens, het is dankzij hen dat we onze bodems kunnen bewerken, respecteer ze.Download de praktische fiche : Hoe kan ik wormen vinden ?


Als je nog niet gevonden hebt wat je zoekt op deze pagina aarzel dan niet om ons een mail te sturen door hier te klikken !!!!